Beleggen draait om rendement maken op je geld. Als nieuwe belegger wil je dan ook graag weten wat je kunt verwachten. Dat is meteen een lastige spagaat. We weten heel veel op basis van data uit het verleden, maar tegelijk hebben we geen enkele zekerheid en weten we niets over de toekomst. Laten we eens dieper ingaan op het gemiddelde rendement op aandelen en wat dit betekent voor jou als belegger.
Wat is Rendement?
Rendement is het (positieve of negatieve) resultaat op een investering, uitgedrukt in een percentage van de investering aan het begin. Meestal wordt dat berekend op jaarbasis. Rendement is niet hetzelfde als het resultaat, wat uitgedrukt wordt in een bedrag. Door te rekenen met rendement en dus met procenten, kun je verschillende uitkomsten veel beter met elkaar vergelijken.
De Benchmark
Rendement maken is de hoofdreden dat je belegt. Tegelijkertijd is het verre van eenvoudig om dat structureel goed te doen, of op alle posities die je koopt. Je haalt rendement door middel van koerswinst, het ontvangen van dividend en in het geval van obligaties op de rente die je elk jaar krijgt. Rendement is een maatstaf om een fonds of aandeel te beoordelen over de jaren heen.
Het Rendement op Aandelen in de Laatste 100 Jaar
Uit cijfers blijkt dat het gemiddelde rendement op aandelen in de Verenigde Staten in de laatste 100 jaar jaarlijks ongeveer 10% is geweest, en 6-7% als je de inflatie meeneemt. Echter, dit percentage komt niet zo vaak voor. Tussen 1926 en 2020 viel het percentage maar acht keer binnen de bandbreedte tussen de 8-12% rendement. De andere jaren was het veel hoger of veel lager.
Volatiliteit: Aandelen Schommelen
Het rendement van jaar tot jaar kan sterk schommelen door de volatiliteit van aandelen. Zo is er in de laatste 93 jaar maar liefst 26 keer verlies geleden, met uitschieters zoals in 2008 aan het begin van de bankencrisis (-38%). Echter, als je een lange horizon hebt, is dat geen probleem. De zon gaat immers op de beurs altijd weer schijnen, zelfs na een jaar met negatief rendement.
Tijd in de Markt Verslaat het Timen van de Markt
Bewezen is dat veruit de meeste beleggers de markt niet kunnen verslaan. Het timen van de markt heeft eigenlijk geen zin, omdat niemand kan voorspellen wanneer een aandeel op zijn hoogste of laagste punt staat. Daarom is passief beleggen in goed gespreide ETF’s een slimme en populaire keuze. Tijd in de markt is belangrijker dan timing van de markt.
Is het Mogelijk om Meer Rendement te Maken?
Ja, zeker. Maar je kunt er niet vanuit gaan dat je dat consequent kunt volhouden. Focus je daarom op de historisch bewezen rendementen uit het verleden, met 5% tot 8% als realistische standaard.
Tot Slot
Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar historische data geeft wel inzicht. Beleg met geduld, focus op de lange termijn en wees voorbereid op volatiliteit. Het gemiddelde rendement op aandelen mag dan rond de 7% liggen, maar het belangrijkste is om consistent en gedisciplineerd te blijven, ongeacht de ups en downs van de markt.